Leren duiken?


Heb je nog nooit gedoken, maar wil je het graag leren? Dat kan! Binnen onze vereniging geven wij duikopleidingen, van het zwembad tot de diepe wateren.

Maar is duiken niet gevaarlijk dan?

Duiken is een relatief veilige sport in vergelijking met andere sporten.
Je begeeft je echter wel in een omgeving waar je niet thuis hoort en daarom krijg je bij de Waterman een uitgebreide opleiding waarbij de nadruk ligt op veiligheid.
Door onze gedegen opleidingen wordt de onderwaterwereld veilig om te betreden. Je duikt altijd samen met een 'buddy', waardoor het veiliger en veel leuker wordt.
Tijdens de opleiding tot 1* duiker duik je altijd onderbegeleiding van een instructeur.

Voordat je met perslucht het water in gaat moet je medisch gekeurd worden.
Zo heb je de zekerheid dat je lichaam de duiksport ook aan kan.
Normaal gesproken is deze keuring geen belemmering.

Is duiken moeilijk dan?

Duiken is een vaardigheid die je moet leren en onder controle moet krijgen.
In de opleidingen leer je deze vaardigheden te beheersen. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, is duiken niet moeilijk. Onze ervaring is dat iedereen kan leren duiken. Je hoeft niet goed te kunnen zwemmen of snorkelen om te kunnen duiken.
Als je een paar baantjes kunt zwemmen dan is dat in de meeste gevallen voldoende.

Kan iedereen gaan duiken dan?

Ja, in principe kan iedereen gaan duiken.
Bij De Waterman moet je minimaal 14 jaar zijn om te beginnen met de duikopleiding. Voor jeugd tot 14 jaar heeft De Waterman een speciaal progamma, kijk voor meer informatie hierover onder het kopje ScubaDoe.
Een maximale leeftijd is er niet om te duiken. De verplichte medische keuring bepaald of je te oud bent om te gaan duiken. Boven de vijftig jaar moet je ieder jaar medisch gekeurd worden, tot je vijftigste is dat iedere drie jaar.
Voor De Waterman is de duikmedische keuring de enige belemmering om te duiken. Kom je niet door de keuring dan kun je ook niet deelnemen aan de duikopleidingen en de verenigingsduiken.

Duikbrevet

De Waterman is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB).
Als je bij ons een duikopleiding volgt, krijg je een brevet dat wereldwijd wordt erkend. Dit komt doordat de NOB aangesloten is bij de internationale duikorganisatie CMAS. Over de gehele wereld heb je een groot aanbod aan duikorganisaties CMAS, PADI, IDD, SSI, etc.
Al deze duikorganisaties hebben leden die duikers opleiden, hetzij via de commerciële weg dan wel in verenigingsverband.
Deze organisaties erkennen elkaars duikbrevetten waardoor het mogelijk is om met een brevet van een van deze erkende duikorganisatie overal ter wereld (bij elkaar) te kunnen gaan duiken.