1-ster opleiding


Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijk gebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter.
Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid en je duikt altijd binnen de nultijden. Je duikt niet in getijdenwater en/of duisternis.

Bij De Waterman is het verplicht om een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport te hebben om te mogen duiken met perslucht. Dit geld voor alle buitenwater duiken als ook voor zwembadtrainingen waar gebruik wordt gemaakt van perslucht.
De Waterman biedt haar leden de mogelijkheid om deze medische keuring binnen de vereniging door een externe keuringsarts te laten uitvoeren.

Om deel te nemen aan de opleiding tot 1-ster duiker moet je:

  • Lid zijn van de NOB
  • minimaal 14 jaar zijn
  • beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport

Voordat je het 1*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal vijf oefen duiken hebben gemaakt.
De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.

De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als:
Open Water Diver.
Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je als 1*-duiker in de opleiding hebt geleerd. Je kunt je verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding óf door het volgen van specialisaties.

Als 1*-duiker kun je verdergaan met de 2*-duikopleiding.
Je kunt er ook voor kiezen om je te verdiepen in specialisaties zoals:
(Onderwaterbiologie, onderwaterfotografie, droogpakduiken, nitrox basis, introductie onderwaterarcheologie en onderwateroriëntatie).