31 mei 2015, de 151ste dag van het jaar en blijkbaar ook de wereldag zonder tabak. Hoewel niet direct om deze reden, besloten enkele watermannen/vrouwen om vandaag eens de longen met schone perslucht te voorzien bij de vreemde eenden duik in de Lithse Ham.

Voor iemand als mijzelf, die nog nooit op deze duikstek was geweest, is het in tegenstelling tot vele andere mede-duikers vandaag ook een echte "vreemde eenden duik". Duikteam Lith verzorgde een warm welkom onder het genot van een bakje koffie in het knusse clubhuis dat inmiddels alweer 25 jaar bestaat. Bovenop de haard was een foto te vinden van Gino, ook hier voelbaar dat er een bijzonder clublid gemist wordt.

De opkomst is goed, ruim 20 watermanleden waarvan er 14 een eerste duik maken. Een deel hiervan doet dit ook voor het afronden van de eerste diepe duik (20+ meter) voor de 2* opleiding. Roel en Mari waren hiervoor de instructeur en werden bijgestaan door Patrick en Veronica, Peter Paul nam de taak van duikleider op zich. 

Gelukkig was de doelstelling voor de cursisten, dieper dan 20 meter te komen, daarna konden ze de duik hervatten als zijnde een fun duik met uiteraard de veiligheidsstop op 5 meter. Maar goed ook want op 20 meter was het erg donker en koud, waarna de fun duik een stuk interessanter was. Leuk om te zien dat een evenement zo mooi gemixed kan worden met een opleiding. De resterende leden kwamen voor een gewoonlijk fun-duikje. 

Het zicht was verder goed (6 meter) en er komt geen enkel buddy paar omhoog die geen snoekbaars hebben gezien. De vaste plekken zaten onder de mossels. Grondels, modderkruipers waren ook erg veel aanwezig en een buddypaar heeft zelfs een schol gezien.

Na de eerste duik moesten de verhalen over wat iedereen onderwater had gezien en meegemaakt natuurlijk besproken worden. Wederom bood het clubhuis van duikteam Lith hier een goed onderdak aan. Onder het genot van een lekkere snack uit het vet en een natje werden de duiken besproken. Iedereen was erg enthousiast over deze plas. 

De tweede duik was met maar 4 duikers minder druk, de overgrote meerderheid zaten inmiddels van de gezelligheid en gastvrijheid binnen te genieten.

De Lithse Ham wordt zeker een plas waar velen nog eens terug zullen komen. Dat is zowiezo geen probleem gezien de toegang vanaf de parkeerplek tot het water altijd open is en wanneer je graag gebruik maakt van de voorzieningen (hapje, drankje of een gevulde duikfles) dit op elke donderdag avond mogelijk is.

Foto's en tekst door Laurens van de Wiel