Onderwater Biologie


Ook dit jaar werd er bij onze duikclub weer de specialisatie onderwater biologie gegeven. Maar liefst zeven cursisten volgden deze interessante cursus waarin alle flora en fauna in- en onderwater bestudeerd werden. De cursus bestond uit twee theorie- en twee praktijklessen gegeven door instructeur Arjan Brok.

Geffense Plas

De eerste praktijkles bestond uit een zoetwaterduik, of te wel een duik in onze eigen Geffense Plas. Met de informatie uit de theorielessen op zak, werd er met volle moed te water gegaan en werd op een leitje genoteerd wat allemaal tegen kwam. Er werd spreekwoordelijk met een andere duikbril gekeken, en er bleken ineens een hoop meer plantjes en beesjes in onze plas te zitten dan gedacht. En daar ging de cursus uiteindelijk dan ook over; om beter en gerichter te leren kijken naar al het moois wat moeder natuur onderwater te bieden heeft. Wieren, hogere planten, sponzen, neteldieren, kwallen, wormen, weekdieren, stekelhuidigen, mosdiertjes, zakpijpen, geleedpotigen, vissen, zoogdieren etc. etc. Noem het maar op. Aangeleerd werd om alles in groepen in te delen, om zodoende alles zo goed mogelijk te benoemen. Best pittige stof.

Gemaal Dreischor

De laatste praktijkles was een zoutwaterduik in het Grevelingenmeer bij het Gemaal Dreischor in de provincie Zeeland. Deze zeer bekende duikplek is met zijn ruim begroeide pijlers en al het leven wat daarbij omheen hoort een ideale plaats om een dergelijke specialisatie dan ook af te ronden. Na de duik werd alle opgedane kennis op moderne manier getoetst. Via telefoon of ipad werden vragen gemaakt en beantwoord. Lekker in de zon zittend op de dijk. De cursisten kregen dan ook ter plekke te horen of zij de vragen goed beantwoord hadden. Alle cursisten zijn met lof geslaagd. Gefeliciteerd!