De bekende eenden duik, een nieuw fenomeen!

Op zondag 28 juni 2015, was er bij de Geffense plas een bijzonder evenement aan de gang. We hebben het dan niet over de car boot sale, die toevallig ook bezig was, maar natuurlijk over de bekende eenden duik! Een evenement dat de EC van de waterman in samenwerking met de Reddingsbrigade oss heeft weten te realiseren.

Voor de waterman was dit een nieuw evenement, met een dag vullend programma. Hoewel er in voorgaande jaren vaak rond deze datum de snorkelzeskamp gepland stond, werd door de aflopende animo daarvan besloten om deze bekende eenden duik te doen; een vreemde eenden duik in onze thuisplas. Voor de niet-duikers waren er activiteiten aan de waterkant waaronder een springkussen en spelletjes voor de kleine(re) watermannen. Daarnaast was er ook een heerlijke lunch tussen de middag.

Hoe vaak komt het voor dat een waterman aan de andere kant van de plas te water gaat, zo ver van de warme douches en overdekte omkleedruimte? Weinig van de duikende leden was al eerder aan die kant te water gegaan, wat het juist erg bijzonder maakt. Dit konden we realiseren door samen te werken met de reddingsbrigade Oss, onze mede plas gebruikers. De reddingsbrigade stelde hun boot en 4 leden ter beschikking om duikers aan de andere kant van de plas te water te laten gaan. Hoewel het idee al vele leden aansprak toen de EC het toetste onder de verscheidene borrels die wij als bourgondische club niet schouw zijn, bleek door het aantal aanmeldingen dat dit idee ook echt werd gewaardeerd. Ruim 42 aanmeldingen voor de lunch en zelfs 33 duikers verspreid over de twee duiken die gepland stonden!

Voordat het zover was moest natuurlijk eerst de boot vanaf de kant getild te water gebracht worden. Een schijnbaar zware klus, die met behulp van zichzelf verklaarde 'sterke watermannen' zo geklaard was.

 

De reddingsbrigade maakte enkele checks en al snel gingen de duikers naar binnen om van Heino de briefing te krijgen. De briefing focuste zich vooral op waar wel en niet gedoken zou mogen worden, in verband met bootduikers en vrij-duikers. De koprol achterover die de bootduikers moeten maken om goed te water te komen en het ritueel eromheen om alles binnen de veiligheidsmarges te houden. Ook was bij de bootduikers een deco ballon verplicht in verband met een varende boot. Voor de 2* cursisten bleek dit een mooie kans om zo een ballon eens op te schieten en werd hier een les onderdeel van gemaakt. Voor de resterende duikers was dit een mooie herhalingsoefening.

Het is zo ver, de groepjes waren per 4 duikers ingedeeld en zo werden ruim 22 duikers te water gebracht aan de andere kant van de plas. De boot van de reddingsbrigade maakte een herhalend rondje, duikers droppen, duikers die omhoog kwamen slepen naar de kant en de volgende duikers droppen. Het spectaculaire schouwspel wist het oog te vangen van de strandlopende car boot sale bezoekers die het niet konden laten om toch eens een poosje te kijken. Het zonnige weer deed ook niet veel verkeerd, zeker niet voor de duikers in het water die op hun beurt aan het wachten waren om weer terug gesleept te worden.

Eenmaal toen alle duikers teruggekeerd waren, bleek dat er toch best wat te zien was aan de andere kant. Onder het genot van diverse heerlijk belegde broodjes en gebarbequede hamburgers werden de sterke verhalen verteld. Voor sommige al met een biertje in de hand, dat werd dus geen tweede duik. Er was een snoek van meer dan een meter gezien, scholen baars, snoeken in het blauw en erg veel begroeiing van wel een meter tot 2 meter hoog. Het zicht gaf ook goed mee, ruim 10 meter! Een mooie duik, eentje voor herhaling vatbaar.

 

Gedurende de lunch, uiteraard nadat ook de reddingsbrigade leden hiervan hadden kunnen meegenieten, was er de mogelijkheid voor de kleine watermannen om een rondje met de boot te maken over de plas. Voor de grotere kleine watermannen zat hierbij de snelheid er goed in.

De tweede duik genoot 16 duikers, waarbij de keuze van de dropping aan de duikers zelf was. Hierbij was het wel de bedoeling dat ze zelf terug zwommen richting de kant. Een feit dat de meeste duikers dezelfde plek liet uitkiezen, namelijk net achter de betonnen muur. Helaas werd er hier minder leven door de duikers gezien en was ook de begroeiing minder interessant dan de eerste duik.

Zo een mooie dag kan natuurlijk niet zonder na te borrelen. Onder het genot van een drankje werd de dag nog eens goed bepraat. Ondertussen hielpen vele leden de EC mee met het opruimen van de tent, BBQ en springkussen, zodat ook de EC gezellig bij de borrel kon aanschuiven. We kijken terug op een prachtige dag en een evenement dat voor herhaling vatbaar is!

Een extra bedankje is bijzonder op zijn plek voor alle mensen die hebben geholpen het tot zo een mooie dag te kunnen maken, speciaal benoem ik daarvan de reddingsbrigade Oss en de reddingsbrigade leden Courtney, Luuk, Mark en Sabrina.

Tekst : Laurens van de Wiel
Foto's: Reddingsbrigade Oss & Laurens van de Wiel